Ontbijtkoek
Ontbijtkoek
Ontbijtkoek
Ontbijtkoek is iets typisch Nederlands, we zijn opgegroeid met Peijnenburg en smeren er graag een dikke laag boter op. Soms zelfs nog wat extra hagelslag om het af te maken. Vroeger moest ik altijd eerst twee boterhammen eten dan kreeg ik nog een stukje ontbijtkoek. Nog steeds kan ik er echt van genieten alleen weet ik inmiddels dat het ook veel suiker bevat en dat het niet het meest gezonde tussendoortje is. Ik eet het nu nog af en toe als ik er echt zin in heb. Dus toen bedacht ik, waarom ga ik het niet zelf maken? In het boek van Rens Kroes stond een recept dat ik beetje heb aangepast met ingrediënten die ik in huis had. Lees snel verder!
Ingrediënten
- 125 gram dadels
- 2 eieren
- 200 gram roggemeel
- 200 gram speltmeel
- 100 ml heet water
- 200 ml melk
- 3 tl wijnsteenbakpoeder
- 3 tl koek of speculaaskruiden
- 150 gram noten naar keuze
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- olie
Bereidingstijd:
10 minuten + 1 uur oventijd
Hoe maak je het
Week de dadels 10 minuten in warm water. Doe de dadels, heet water, ei en speculaas kruiden in de keukenmachine. Meng het tot een romig geheel. Doe in een kom de roggemeel, speltmeel, melk en het wijnsteenbakpoeder. Roer met een houten lepel het beslag erdoor.
Hak wat noten grof en roer nog even mee. Vet een bakblik in of leg er een bakpapier in en vul met het beslag. Strooi er wat kokosbloesemsuiker over en zet het in de oven voor 1 uur. Na een uur kijk je met een saté prikker of de cake gaar is anders nog 10 minuten in de oven.
Laat hem 10 minuten afkoelen.
Voedingswaarde
Per plak van 50 gram
120,5 Calorieën
20,2 Koolhydraten
3,7 Eiwitten
2,3 Vetten
1,8 Vezels
Ga jij ook aan de slag laat me weten wat je ervan vindt! Of heb je een heerlijk recept wat ik echt moet weten? Laat het dan weten in een reactie!
Smakelijk!
(Bron: Rens Kroes)